Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EGYIPTOMI istenek

a ï ba ï b

Az ókori EGYIPTOM – a Nílus ajándéka – a világ egyik legjelentősebb nagyhatalma volt. Az ókori egyiptomiak istenei a természet láthatatlan erőit testesítették meg. Csak néhányuk viselt emberi formát, sok közülük állat alakjában jelent meg, de ezek inkább elrejtik, mint felfedik igazi természetüket.

Például Anubisz a balzsamozás sakálfejű istene, az alvilág és a holtak oltalmazója volt. Az elhunyt túlvilági megítélésénél, mint bíró volt jelen, így az istenek bírálójának is nevezték. Anubisz egy mérlegre helyezte a halott szívét, amíg a mérleg másik serpenyőjébe Maatnak, az igazság istenének tollát teszi. Ha a szív nehezebbnek bizonyul, mint a toll, akkor egy démon felfalja a szívet.

Basztet a kedves, jótéteményeiről ismert macskafejű istennő, az öröm és a vigasság megtestesítője volt. Eleinte oroszlán, majd macskaformában ábrázolták, előbbi esetben a napisten és a fáraó védelmezőjeként imádták. Később holdistennőként és a parfümök, illatszerek istennőjeként is elkezdték tisztelni. Neve „felfalót” jelent, eredetileg „Bászt” formában használták, később írták „Basztetnek”.

Szakhmet istennő Basztet másik megtestesülése, nevének jelentése: „a hatalmas”. Szent állata az oroszlán. A perzselő nap oroszlánfejű istennője, az anyák oltalmazója, a háború, gyűlölet és halál úrnője volt. Ő volt a járványok felelőse és terjesztője is, betegségdémonok álltak szolgálatában, ugyanakkor gyógyító istennő is volt, az orvosok oltalmazója, akik a papjainak tartották magukat.

Thot az egyiptomi mitológiában az írás, a tudományok és a bölcsesség istene, az írnokok pártfogója volt. Ízisszel és Ozirisszel jött a földre, hogy megtanítsa az embereknek a tudományokat. Ő a Napbárkában a világ rendjének őrizője.

Ápisz a fekete színű, homlokán fehér foltot viselő bikafejű termékenységisten volt, a földműves ünnepeket az ő tiszteletére rendezték meg. Kapcsolatba hozták a napistennel is, ez az oka annak, hogy szarvai között ott a napkorong és időnként az ureusz kígyó is.

Szobek a víz és a kiáradt Nílus krokodilfejű istene volt. A hiedelem szerint ő biztosította a termékenységet és a bőséget.

Hórusz – Ízisz és Ozirisz gyermeke, a fáraók leszármazottjaaz egyik legfontosabb egyiptomi isten volt. Sólyomként vagy embertesttel és sólyomfejjel ábrázolták. Az egész eget átfogó madár szemei a Hold és a Nap, szárnyai átölelik az egész földet. A „Hórusz-szeme” szimbólum az egyiptomiaknál a megújulás jelképe volt. A Hórusz-szeme nyakláncot a múmiák azon részére tették, ahol a belső szerveiket kiszedték.

Ízisz istennő az ókori Egyiptom egyik legjelentősebb istensége, az anyaistennő, a varázslás, a termékenység, a víz és a szél, a tengerhajózás istennője, a nőiesség és a hűség szimbóluma. Ozirisz testvére és felesége volt, Hórusz anyja. az anyák és gyermekek védelmezője.

Ozirisz isten az ókori Egyiptom egyik legfontosabb istene volt, Ízisszel és Hórusszal alkot istenháromságot. Eredetileg a növények ura volt, az embereket tanította földművelésre. Az élet, a halál és az alvilág ura, a holtak bírája, egyben a termékenységgel is összefüggésbe hozták. Az volt a szerepe, hogy felügyelje a földalatti világot, így vált Ozirisz a halottak istenévé. Kultusza a napistenével vetekedett. Uralkodói jelképekkel, például korbáccsal, pásztorbottal, rendszerint fehér lepelben ábrázolták. Kéztartása (mellkasán keresztbe fektetett karok) mutatja, hogy múmiáról van szó. Leginkább zöldre festett bőrrel jelenítették meg, ami termékenységi aspektusát hivatott jelezni…

A varázslatos egyiptomi kultúra másik jellegzetes aspektusa a fáraók világa. Tutanhamon az ókori Egyiptom XVIII. dinasztiájának egyik utolsó fáraója volt. Kb. i. e. 1335 és 1325 között uralkodott, de mivel fiatalon került trónra, helyette más nagyhatalmú személyek irányították az országot. Történelmi szempontból mérsékelten fontos uralkodó volt. Hírneve nagyrészt annak köszönhető, hogy sírja, amit 1922-ben tártak fel Howard Carter vezetésével, az egyetlen épségben megmaradt fáraósír. A fáraó múmiája most is ott található. A múmia aranymaszkja az egyik legismertebb ókori egyiptomi műalkotás…

a ï ba ï b

 

(Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Egyiptomi_istenek_list%C3%A1ja, http://hu.wikipedia.org/wiki/Tutanhamon)

 

(Képek forrása: http://www.we4you2.nl/Pages/Kids/ColoringPagesSelection.aspx?Subject=Egypte&Category=Educatief, http://www.stencilkingdom.com/catalogue/egypt)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.